Pavučina plná informací pro maminky z města Perníku...
Máte nějakou zajímavost, která by se na tyto stránky hodila nebo chcete na blog sami vkládat články a přispívat? Pište na cajovnaprozeny@centrum.cz nebo pardubickemaminky@centrum.cz
Nádherné Vánoce a úspěšný vstup do nového roku 2013 přejeme....

Růžena a Andreaw Wegenerovi: 155 receptů gurmánské raw food

26. května 2015 v 11:37 | Renata Petříčková |  Tipy na knížky, dárečky...

155 receptů gurmánské živé stravy

Tak tady autoři povýšili syrovou stravu na gurmánský požitek. Máloco se mu vyrovná. V knize je několik zásadních divů světa…. Znovuobjevení kadeřávku, kouzelné a všemocné zelené smoothie, dobře známá rostlinná mléka nebo sušené krekry ze semínek a ovocných či zeleninových drtí, nebo neuvěřitelně dobré dipy a pomazánky, omáčky na bázi avokáda nebo kešu oříšků. Či báječný vitariánský kečup ze sušených namočených rajčat a čerstvých rajčátek, který si můžete dochutit podle svého gusta.

Nevycházela jsem z údivu. Milovníci jídla a vytříbených chutí si budou připadat jako v encyklopedii neznámých zemí. Budou hltat každé slovíčko a představovat si ty báječné chutě a vůně.
Uchvátilo mne slané vaření, nové úpravy - marinování.

Taková raw hranolky patří mezi delikatesy, které můžeme podávat třeba s těmi všemi báječně ochucenými krémovými omáčkami a dipy.

"Nakrájme ředkev a sladký brambor na hranolky. Nejprve marinujeme 1 hodinu v sojové omáčce a v oleji batáty. Ty dáme na plech do sušičky jako první.
Do misky, ve které jsme marinovali batáty, přidáme koření a zamícháme. Do této směsi dáme hranolky z ředkve a marinujeme další půl hodinu. Průběžně hranolky promícháváme.
Nakonec dáme sušit na plech k ostatním hranolkům. Sušíme 3-4 hodiny při 42 stupních Celsia. Hranolky podáváme s některou z omáček, které jsou popsány v kapitole Omáčky a pomazánky. Hodí se výborně na oslavy nebo na zahradní slavnosti. Toto jídlo je možné podávat jako hlavní chod."


A na první pohled by člověk řekl, že jídlo je upravené v troubě, co říkáte?

Shrnuté všechny poznatky o raw food
Gurmánská živá strava si zakládá na kvalitních surovinách a na vybraných chutích. Právě o jednotlivých základních jídlech, ingrediencích, ale i o báječných dochucovadlech je několik stran na začátku knihy. Je to čtivé, jasné, přesné a bez zbytečných řečí. Rychle a přehledně tu najdete ten základ, abyste se mohli pustit do vyzkoušení všech 155 receptů, které najdete dál.
Je to jako procházka rajskou zahradou… A hlavně poslední část knihy s různými dorty a koláčovými dezerty nebo úplný závěr plný čokoládových bonbonů k nerozeznání od těch z bonboniér je toho důkazem. Minimálně jednou si koupíte kešu oříšky, které jsou základem téměř všech dortových krémů, a vyzkoušíte je. Jednou jsem si krém z kešu oříšků také vytvořila a musím říci, že šlo o jeden z nejzajímavějších počinů v mé kuchyni. Opravdu se ty měkké oříšky po namočení v mixéru změnily v krém hladký jako samet. Ideální pro další úpravy.

O autorech: Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janička Janička | E-mail | Web | 25. listopadu 2015 v 11:12 | Reagovat

Kdo je gurmán, jistě ví, že stolování na úrovni je jistě příjemnější, než staré talíře a zašlé příbory. Já jsem si teď objednala vše nové https://www.dommo.cz/Litinove-nadobi-381/

2 JustinAluby JustinAluby | E-mail | Web | 9. listopadu 2017 v 19:30 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama